четверг, 25 апреля 2013 г.


Часи дієслова
В українській мові існують три форми часу: минулий, теперішній і майбутній.
Дієслова минулого часу означають дію, яка відбувалася (відбулася) до моменту мовлення. Дієслова минулого часу можуть мати доконаний (що зробив?) і недоконанйй (що робив?) вид. Дієслова минулого часу змінюються за числами (читала — читали), а в однині за родами (читав, читала, читало).
Дієслова минулого часу утворюються від основи інфінітива (відкидання від неозначеної форми закінчення -ти)додаванням суфіксів: для чоловічого роду -в-, для жіночого і середнього родів та множини — -л-, і закінчень: для жіночого роду а, для середнього о, для множини и (у формі чоловічого роду нульове закінчення): писати — писав, писала, писало, писали.
В українській мові є ще аналітична форма давньоминулого часу, яка складається з форм минулого часу цього дієслова та відповідних форм минулого часу допоміжного дієслова бути: ходив був, ходила була, ходили були.
Теперішній час означає дію, яка відбувається в момент мовлення. Дієслова теперішнього часу мають тільки недоконанйй вид. Змінюються вони за особами й числами. Утворюються вони від основи теперішнього часу за допомогою закінчень:
Однина
Множина
1 особа
-у,-ю
-емо (-ємо), -имо (-їмо)
2 особа
-еш (-єш), -иш (-їш)
-ете (-єте), -ите (-їте)
3 особа
-е (-є), -ить (-їть)
-уть (-ють), -ать (-ять)
У 3-й особі однини й множини після т (у тому числі й перед -ся) завжди пишеться м'який знак: вчить — вчать, вчиться — вчаться.
Майбутній час означає дію, яка відбуватиметься (відбудеться) після розповіді про неї. Майбутній час має три форми: одну доконаного виду (напишу) і дві недоконаного — просту (писатиму) і складену (буду писати).
Дієслова майбутнього часу в усіх формах змінюються за особами й числами.
Майбутній час дієслів доконаного виду вживається у таких формах:
а) префікс + теперішній час: зроблю, напишу;
б) деякі безпрефіксні дієслова доконаного виду із
закінченням теперішнього часу (найчастіше зі значенням одноразової дії): гримну, ляжу, пущу, стукну.
Дієслова майбутнього часу доконаного виду. змінюються так само, як дієслова теперішнього часу.
Проста форма майбутнього часу недоконаного виду утворюється додаванням до інфінітива скороченої особової форми колишнього дієслова яти (йму...) — -му, -меш, -ме, -мемо (зрідка -мем), -мете, -муть, що стали дієслівними закінченнями, злившись з інфінітивом: пектиму, пектимеш, пектиме, пектимемо (зрідкапектимем), пектимете, пектимуть.
Складена форма майбутнього часу дієслів недоконаного виду вживається в таких формах: особові форми допоміжного дієслова бути — буду, будеш, буде, будемо (зрідка будем), будете, будуть + інфінітив: буду писати, будете ходити.
Зразки дієвідмінювання в теперішньому часі І дієвідміна
І дієвідміна
Однина
Множина
1 особа
пишу
читаю
пишемо
читаємо
2 особа
пишеш
читаєш
пишете
читаєте
3 особа
пише
читає
пишуть
читають
ІІ дієвідміна
Однина
Множина
1 особа
ношу
стою
носимо
стоїмо
2 особа
носиш
стоїш
носите
стоїте
3 особа
носить
стоїть
носять
стоять
За такими зразками відмінюються й дієслова доконаного виду в майбутньому часі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий